Ücretsiz Danışma Hattı 0 850 433 03 47
  • Altınbaş Üniversitesi Türkçe
  • Altınbaş Üniversitesi English

  Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı ; diş veya dişlerin eksiliğinde kaybedilen fonksiyon, konuşma ve estetiğin geri kazandırılmasını hedefleyen diş hekimliği bölümüdür. Diş protezleri temel olarak sabit protezler, hareketli protezler ve implant üstü protezler olarak sınıflandırılabilir.

1. Sabit Protez nedir?

Sabit protezler, mevcut dişlerden destek alınarak yapılan bir veya birden fazla diş eksikliğinde uygulanabilen, dişlere yapıştırılarak sabitlenen protez çeşididir. Tek diş üzerine yapılan kuronlar ve diş eksikliğinde uygulanan köprü restorasyonları da birer sabit protezlerdir. ‘Sabit Protez’ hasta tarafından çıkarılamadığı için bu isme sahiptir. Fonksiyonel ve estetik ihtiyaca göre çeşitli materyallerden yararlanılabilir;

  • Tam metal restorasyonlar
  • Metal destekli porselen restorasyonlar (kıymetli metal veya kıymetsiz metal olabilir)
  • Tam zirkonyum restorasyonlar
  • Zirkonyum destekli porselen restorasyonlar
  • Tam porselen restorasyonlar

2. Estetik Diş Hekimliği nedir?

Estetik uygulamalar da protetik diş tedavisinin ilgi alanına girer. Dişlerdeki renk, şekil ve boyut problemleri, kırıklar, aşınmalar, gelişim bozuklukları, aralanmalar, pozisyon bozuklukları gibi durumlarda daha iyi bir görünüm elde etmek amacıyla estetik uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamaların temel malzemesi porselendir. Özellikle son dönemde hızla gelişerek yaygın kullanıma giren metalsiz porselenler, son derece doğal ve estetik uygulamalar yapmayı mümkün kılmaktadır. Metalsiz porselenler kullanılarak yapılan kaplamalar ve dişlerin sadece görünen yüzlerine yapıştırılan takma tırnak benzeri yaprak porselenler (lamina) estetik iyileştirme için yapılan son derece başarılı uygulamalardır.

3. Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülümsemenizin tasarlanması dişlerinizin, dişetlerinizin, dudaklarınız ile beraber tüm yüzünüzün, estetik olarak kendi içerisinde ve birbirleri ile uyumunun değerlendirilerek size özgü en estetik görselliği yakalamanızın hedeflendiği tedavi planlamalarının tümüdür. Özel bilgisayar yazılımları kullanılarak estetik kriterler ve yapılacak işlemler belirlenir ve tedavi sonrasında multidisipliner bir yaklaşımla uygulanır.

4. Lamina Nedir?

Lamina restorasyonlar adeziv tekniklerden yararlanılarak uygulanan ön bölgedeki dişlerin hoş olmayan renk, form, pozisyonlarının değiştirilmesi amacıyla kullanılan estetik, porselen yapıdaki çözümlerdir. Ayrıca çürük/kırık gibi madde kaybı durumlarında da dişi koruma ve daha fazla madde kaybını önlemek amacıyla ya da kompozit dolgulardaki gibi renklemelerin önüne geçmek maksadıyla da uygulanmaktadır.

5. Hareketli Protez nedir?

Hareketli protezler, çok sayıda diş kayıplarında hem dişlerden hem de kaybedilen dişler bölgesinde kalan dişeti ve kemiklerden destek alınarak yapılan, kayıp diş sayısının sabit protetik restorasyon yapmaya uygun olmadığı protezlerdir. Kısmi diş eksikliklerinin olduğu durumlarda kroşe ve hassas tutuculara sahip protezler yararlanılabilmektedir. Tam dişsiz hastalarda ise total protezlerden yararlanılmaktadır.

6. Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavisi nedir?

Çene eklemi rahatsızlıkları uygun olmayan protezler, stres, duruş bozukluğu, diş çapraşıklıkları sebebiyle oluşan dengesiz kapanış veya travma gibi etmenlerle ortaya çıkabileceği gibi, kişinin diş sıkma, diş gıcırdatma, tek taraflı çiğneme alışkanlıkları da etken olabilmektedir. Bireyde çene ve şakak bölgesinde, boyun ve sırt ağrıları görülebilmekle birlikte, çene ekleminde fonksiyon sırasında ses de izlenebilmektedir. Esneme veya çiğneme sırasında ağrı, açmada kısıtlama gibi belirtiler görülebilmektedir. Bazen de kişide ağrı vb şikayetler oluşmadan dişlerde aşırı aşınma, ağızda bulunan protezlerde, dolgularda kırıklar gibi belirtiler de görülebilmektedir. Çene eklemi rahatsızlıklarında ilk olarak eklem rahatsızlığının nedeni ve çeşidi belirlenmekte ve buna göre bireye özel hazırlanan apareyler kullandırılmaktadır.

E-BÜLTEN'E KAYDOL

E-BÜLTEN'E KAYDOL

Copyright © 2018 Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastanesi. Tüm hakları Saklıdır.
www.altinbasdis.com sitemizin son güncelleme bilgisi: 03.04.2024 13:05