Endodonti ; diş, diş kökleri ve çevre dokularındaki hastalıkları teşhis edip bu hastalıkların etiyolojisi, önlenmesi ve tedavisini konu edinen diş hekimliğinin anabilim dallarından biridir. Kök kanal tedavisi, dişin mine ve dentin tabakalarının altında bulunan ”pulpa” olarak adlandırılan, dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir topluluğunun zarar gördüğü veya yaralandığı kendini yeniden tamir edemez duruma geldiği, canlılığını kaybettiği (nekroz) durumlarında uygulanır. Diş ağrısının, şiddetli soğuk-sıcak hassasiyetinin, diş apselerinin, renklenmiş dişlerin ve kaza sonucu zarar gören dişlerin tedavisi endodontik tedavi kapsamına girer. Kök kanal tedavisi iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkartılması, steril edilmesi ve bu boşluğun sağlığa zararlı olmayan bir maddeyle tam olarak doldurulması işlemidir. Derin çürükler sonucu pulpa (damar sinir paketi) kendini iyileştiremez ve enfeksiyon kök ucuna kadar yayılabilir. Böyle bir dişe kanal tedavisi uygulanmazsa ileri dönemde dişin kök ucunda iltihap oluşumuna sebep olur ve çene kemiğine zarar verebilir. Cerrahi müdahale veya dişin çekilmesi gerekebilir. Özetle endodontide amaç sağlığı bozulan bir dişin tedavi edilerek estetik ve fonksiyonel olarak ağızda tutulmasını sağlamaktır.
KANAL TEDAVİSİ NE ZAMAN GEREKİR?
Kök kanal tedavisi, dişin en iç tabakası olan pulpa (sinir damar paketi) tabakasının travma, enfeksiyon, çok ilerlemiş derin çürük gibi nedenlerle zarar görmesi sebebiyle uygulanır. Hastalar çoğu zaman şiddetli ağrı ile diş doktorlarına başvururlar.
KANAL TEDAVİSİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?
Kök kanal tedavisi ağrılı bir tedavi değildir. Kullanılan lokal anestezikler ve güncel ve modern anestezi teknikleri sayesinde hastalarımızın tedavileri ağrısız ve son derece konforlu bir şekilde sonlandırılır.
KANAL TEDAVİSİ TEK SEANSTA BİTER Mİ?
Kanal tedavisi seansları günümüzde görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi, rotary (döner alet) sistemler, ultrasonik cihazlar ve lazerlerdeki gelişmeler sayesinde birkaç özel vaka dışında tek seansta bitirilebilmektedir. Ciddi kemik enfeksiyonu, inatçı iltihap ve apse olmayan durumların çoğunda kanal tedavisi tek seansta bitebilmektedir. Ayrıca hastanın sistemik durumu ve genel sağlığı da tedavinin seansları üzerinde etkili olabilmektedir.
İŞLEM SONRASI AĞRI DUYAR MIYIM?
Kanal tedavisini takiben, özellikle de canlı dişlerin tedavisinin ardından dişte birkaç gün hassasiyet veya dişin üzerine basıldığında ağrı oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir rahatsızlıktır. Kanal tedavisi yapılan dişin bir süre dikkatli kullanılması ile kısa sürede ortadan kalkar. Endodonti uzmanı tarafından doğru yöntem uygulanan kanal tedavilerde başarı oranı %98’e varmaktadır.
ENDODONTİ (KANAL TEDAVİSİ) Birimi Doktorlarımız