Tüm dişlerin eksik olduğu veya eksik diş sayısının sabit bir protez ile tamamlanamayacağı durumlarda, eksik dişlerin yerini tutan ve hastalar tarafından rahatlıkla takıp çıkarılabilen protezlerdir.
Tam Protezler;
Tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda kullanılan, tamamen dokulardan destek alan hareketli protez çeşididir.
Bölümlü Protezler
Eksik dişlerin yanısıra proteze destek olabilecek dişlerin de ağızda bulunduğu durumlarda kullanılan, estetik beklentiye göre dişlerin üzerinde metal tutucuya sahip (kroşeli) veya gizli tutucuya sahip (hassas bağlantılı) olmak üzere 2 çeşitten oluşan hareketli protez türüdür.
Protezlerin Kullanımında;
- Protez kullanımında ilk zamanlarda konuşma zorlukları görülebilmektedir. Bu zorluklar zamanla ortadan kalkacaktır.
- Protezler ağıza uygulandıktan sonra 24 saat kullanım, alışma sürecini hızlandıracak ve yabancılama hissini azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Protez ağıza takıldığında yumuşak dokularda protez vuruğu oluşabilir, hekim kontrolleri ile bu durum giderilecektir.
YENİ PROTEZLE NASIL YİYEBİLİRİM?
Yeni protezlerin kullanılmasını takiben ilk zamanlarda çiğneme problemleri görülebilmektedir. Zaman içerisinde kas ve yumuşak doku uyumu ile etkin çiğneme rahatlıkla sağlanabilmektedir. Sert gıdalardan kaçınılmalı ve yapışkan gıda artıkları etkin bir temizlikle uzaklaştırılmalıdır.
PROTEZLERİN ÖMRÜ NE KADAR?
Protezlerin hayat boyu kullanımı söz konusu değildir, bunun sebebi de protezin destek aldığı canlı dokulardaki değişikliklerdir. Dokularda gerçekleşen bu değişiklşikler sonucu protez bollaşır, düşmeye başlar, konuşmak ve yemek yemek zorlaşır. Belirli aralıklarla diş hekimine gidilmesi ve ortalama 6 ayda bir kontrol esastır. Böylece ortalama 5 yıl kullanım süresi olan protezleri iyi bakım ve kontroller ile daha uzun süreler kullanmak mümkün olacaktır.