Ücretsiz Danışma Hattı 0 850 433 03 47
  • Altınbaş Üniversitesi Türkçe
  • Altınbaş Üniversitesi English

Fakültemizde bulunan çocuk diş hekimliği kliniğinde alanında uzman hekim kadrosu ile diş hekimi korkusu olmadan 0- 15 yaş grubu çocukların süt ve sürekli dişlerinin tedavileri ve çürükten koruyucu uygulamaları yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda bu uygulamalar uyutularak (sedasyon ve genel anestezi) gerçekleştirilebilmektedir. Diş travması nedeni ile acil başvuran çocuklara ayrı bir birimde hemen müdahale edilebilmektedir. Hastalarımız randevu saatlerini kliniğimizde bulunan çocuk oyun alanında güvenli bir şekilde eğlenerek bekleyebilmektedirler.

Çürüklerin önlenmesi, çürük süt ve daimi dişlerinin tedavi edilmesi, erken çekim veya sonrası uygun yer tutucular ile daimi dişlerin yerlerinin korunmasının yanı sıra travmaya uğramış dişlerin tedavisi, gömülü kalmış dişlerin cerrahi olarak açığa çıkartılarak sürmelerine rehberlik edilmesi, fazla dişlerin çekimleri gibi normal çene ve oklüzyon gelişimini hedefleyen tedaviler de çocuk diş hekimliğinin ana görevleri arasındadır. Süt dentisyondaki dişlerin bütünlüğünü temin de ederek, sürekli diş kavsine yumuşak bir geçişin sağlamak temel amacımız olup 15 yaşına kadar hastalarımızın koruyucu, önleyici veya girişimsel işlemlerle ağız ve diş sağlığını korumak ve hatalı alışkanlıkları önleme amacıyla da hizmet vermekteyiz.

Engelli hastalarımızda diş çürüklerinin tedavilerini de genel anestezi altında yakarken, yetersiz dudak kapanışı ve kuvvetli olmayan ağız - yanak kasları nedeniyle görülen problemlerinin tedavileri için de çalışmalarımız mevcuttur.

0-2 yaş arası yeni doğan kliniğimizle ve 6 yaş altı erken çocukluk çağı çürüklerinde, Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi yönergelerine göre tedavi prensiplerimizi belirlemiş olup, hatalı alışkanlıkların da önüne geçmekteyiz.

Hayat boyu sağlıklı ve güzel bir gülüş, süt dişlerinin sağlıklı olması ile mümkün olabilir. Çocuklarımızın inci gibi dişleriyle, mutlu gülüşlerinin hayat boyu sürmesi dileklerimizle…

Sıkça Sorulan Sorular:

1. Diş hekimi tarafından çocukta ilk muayeneyi veya çürük risk değerlendirmesi ilk hangi yaşta yapmalıdır?

Altıncı ayda ilk süt dişinin sürmesi ile ve çocuk 12 aylık olmadan önce, çürük risk değerlendirmesi yapılmalı ve aile eğitimi verilmelidir.

2. İlk diş fırçalanmaya ne zaman başlanmalıdır?

İlk süt dişinin sürmesiyle, oral hijyen uygulamaları ile ilgili önlemler alınmalı ve dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçalama, yaşa uygun yumuşak bir fırça ile veli tarafından yapılmalıdır.

3. Ne kadar ve hangi diş macunu kullanmalıdır?

Yaşa uygun çocuk diş macunu, 3 yaş altında sürüntü (pirinç) ve 3-6 yaş arasında bezelye kadar kuru fırça üzerine konularak fırçalanmalıdır.

4. Ne sıklıkla çocuğumu diş hekimine getirmelidir?

Yüksek çürük riskinde 3 ayda bir, orta veya düşük çürük riskinde 6 ayda bir diş hekimi ziyareti önerilmektedir.

5. Şiddetli Erken Çocukluk Çağı Çürüğü nedir?

3 yaşından küçük çocuklarda dişlerin düz yüzeylerinde herhangi bir çürük varlığının işareti bile Şiddetli Erken Çocukluk Çağı Çürüğü’nün belirtisidir.

6. Genel anestezi veya sedasyon hangi hastaya uygulanır?

Diş tedavisi sırasında davranış problemleri sergileyen çocuklar çoğunlukla farmakolojik olmayan metotlarla ikna edilirler. İletişim kurulamayan çocuklarda ise diş tedavileri, sedasyon veya genel anestezi yardımı ile yapılabilir. Burada riskleri minimuma indirmek için çocuktan kan tahlilleri istenir ve anestezi uzmanının onayından sonra diş tedavileri, sedasyon veya genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılır.

7. Erken süt dişi çekimleri sonrasında ileride çocuğumda çapraşık dişler görülebilir mi?

Erken çekimler sonrasında, daimi dişlerin süremediği veya çapraşık sürdüğü durumlar meydana gelebilir. Bunu engellemek için, yer tutucular kullanılır. Bunlar genellikle yüzüğü andıran 2-3mm kalınlığında döküm tellerdir.

8. Süt dişleri tedavi edilmeli midir?

Çürük yapan bakteriler ile çürük oluştuktan sonra o bölgeye yerleşen bakteriler farklıdır. Çocuğunuzun hem ağız hem de genel sağlığını korumak için dişlerini tedavi ettirmek gereklidir. Ayrıca, süt dişleri daimi dişlerin rehberidir. Erken çekimler söz konusu olursa, daimi dişler sürme yollarını kaybedebilir; ya çapraşık sürerler ya da gömülü kalabilirler.

9. İlk süt dişleri ne zaman oluşur?

İlk süt dişleri, bebek anne karnında iken daha 6 haftalık iken oluşmaya başlar.

10. Diş çürükleri önlenebilir mi?

Diş çürükleri, koruyucu, durdurucu, önleyici yaklaşımlarla ve düzenli diş hekimi kontrolü ile önlenebilir.

E-BÜLTEN'E KAYDOL

E-BÜLTEN'E KAYDOL

Copyright © 2018 Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastanesi. Tüm hakları Saklıdır.
www.altinbasdis.com sitemizin son güncelleme bilgisi: 03.04.2024 13:05