Ücretsiz Danışma Hattı 0 850 433 03 47
  • Altınbaş Üniversitesi Türkçe
  • Altınbaş Üniversitesi English

 İmplant ; dişeti hastalıkları, çürük, travma veya başka sebeplerle kaybedilen eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene kemikleri içerisine yerleştirilen, titanyumdan yapılan vida şeklinde yapay diş köküne implant denir. Tek veya çoklu diş eksikliklerinde uygulanan implantlar sayesinde köprü veya hareketli protezlerle kaybedilen çiğneme fonksiyonu ve estetik geri kazanılabilir.

İmplantlar nasıl uygulanır?

İmplant uygulamaları, hastanın radyoloji, protez, periodontoloji ve ağız diş ve çene cerrahisi bölümleri tarafından değerlendirilmesi sonrasında gerçekleştirilir. İmplant yapılacak bölge lokal anesteziklerle uyuşturulur. Genellikle iki aşamada yapılan implant cerrahisinde dişeti kaldırılır, implant için boşluk oluşturulur ve implant nazikçe yerleştirilir. Kemiğin durumuna göre ortalama 3 aylık bir kemik-implant entegrasyon süresini takiben ikinci bir cerrahi işlemle implantların üzeri açılarak iyileşme başlıkları yerleştirilir. Dişeti iyileşmesini takiben implant üstü protez işlemlerine başlanır.

İmplantlar herkese uygulanabilir mi?

Genel sağlık durumu iyi olan, ağız hijyenini sağlayabilen ve implantı destekleyecek yeterli kemik dokusuna sahip kişilere uygulanan implantlar uzun vadeli başarı gösterir. Kemik miktarının yeterli olmadığı durumlarda ileri cerrahi tekniklerle kemik oluşturulması sağlanarak implant uygulamaları yapılabilir. Ancak sigara kullanımı, kontrolsüz diyabet, kemik metabolizmasını etkileyen hastalıklar ve bazı ilaçlar implant başarısını olumsuz etkileyebilmektedir.

İmplant-üstü Protez nedir?

İmplant üstü protezler 3 ana gruba ayrılmaktadır;

  1. Sabit implant üstü Protezler
  2. Hareketli İmplant üstü Protezler
  3. Hibrit Protezler

Sabit implant üstü protezler, implantlar üzerine aynı kuron ve köprü protezleri gibi yapıştırılarak uygulanan protez türüdür. Yeterli kemik ve yumuşak dokunun varlığında implant yapımını takiben uygulanmaktadır.

Hareketli implant üstü protezler, hastanın fonksiyonel ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik gösteren tutucu parçalar ile hem implantlardan hem de çevre dokudan destek alan protez türüdür. Sabit protezler ile rehabilite edilemeyecek yumuşak ve sert doku desteğinin yetersiz olduğu durumlarda uygulanmaktadır.

Hibrit protezler, sabit implant üstü protezler ile hareketli implant üstü protezler arasında yer alan protez türüdür. Hasta tarafından çıkarılamayarak sabit protez kullanım hissi veren, belirli aralıklarla hekim tarafından çıkarılarak kontrolleri yapılabilen, hem implantlar hem de çevre dokulardan destek alabilen implant üstü protez türüdür.

Sinüs yükseltme işlemi nedir ve neden gerekir?

Üst çenede sağ ve sol tarafta bulunan, burun ile birleşen hava boşluklarına “maksiller sinüs” denmektedir. Özellikle üst çene arka bölge dişlerin kök uçlarından başlayan bu boşluklar zaman içerisinde hava basıncının etkisiyle genişler ve bu bölgedeki diş kayıpları sonrası oluşan kemik erimesiyle birleşince bu bölgedeki kemik hacmini azaltır. Bu bölgelere implant uygulaması gerektiğinde implant uygulamasına elverişli yeterli kemik hacmi olmadığında sinüs tabanı cerrahi olarak yükseltilir, bu işleme sinüs lifting (sinüs yükseltme) denir. İşlem basitçe şu şekilde özetlenebilir: Lokal anestezi altında uyuşturulan bölgede dişeti kaldırılarak sinüsün yan duvarından sinüse bir pencere açılır. Sinüse erişim sağlanarak sinüs içerisini kaplayan sinüs zarı yükseltilerek kemik ve sinüs zarı arasında kemik grefti yerleştirilir ve operasyon bölgesi dikişle kapatılır. İmplant uygulaması sinüs yükseltme işlemiyle beraber uygulanabildiği gibi bazı durumlarda sinüs yükseltme işleminden 4-6 ay sonra da uygulanabilmektedir.

İmplant çevresi dokuların hastalıkları nelerdir? Neden oluşurlar?

İmplant yerleştirilmesini takiben sorunsuz bir iyileşme ile tedavi tamamlandıktan sonra ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda implant yüzeyinde bakteriler çoğalırlar ve implant çevresi yumuşak dokuda iltihap (perimukozitis) başlar. Tedavi edilmediği durumlarda ise implant çevresinde kemik kaybının gözlendiği tablo (periimplantitis) gözlenebilir. İmplant çevresindeki kemik ile bağlantısını yitirip, sallanmaya başlayabilir. İmplant çevresindeki dokuların sağlığının korunması ve implantların uzun ömürlü olabilmeleri için düzenli hekim kontrolleri şarttır.

İmplant çevresi dokuların hastalıklarında belirtiler nelerdir?

İmplant çevresi yumuşak dokularda kanama, şişlik, kötü koku ve tat, implant üstü protezde sallanma gözlemlenen durumlarda zaman kaybetmeden hekime gidilmelidir.

E-BÜLTEN'E KAYDOL

E-BÜLTEN'E KAYDOL

Copyright © 2018 Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastanesi. Tüm hakları Saklıdır.
www.altinbasdis.com sitemizin son güncelleme bilgisi: 03.04.2024 13:05